Artikels

Bij de naam Cannabis denken de meeste jongeren aan wiet maar het is meer dan dat. Cannabis is een verzamelnaam voor producten afkomstig van de cannabisplant, met als bekendste voorbeelden wiet en hasj. Recent werd het debat over de legalisering van Cannabis terug op gang getrokken, dit vooral door de Vlaamse serie ‘Eigen kweek’ te volgen op Eén.

Uit verschillende hoeken zijn reacties gekomen over de voor- en de nadelen.

VOORDEEL

Eén van de grootste voordelen is ongetwijfeld dat cannabis gebruikt kan worden voor medische doeleinden, in België mag het tot nu toe alleen maar gebruikt worden bij klinische proeven maar uit onderzoek is gebleken dat het bij aandoeningen zoals MS of kanker wel degelijk pijn kan verminderen. Verder zou een legalisering ook een groot deel van het gevaar van het gebruik van cannabis doen afnemen. Nu wordt de hoeveelheid THC, de stof die zorgt voor de roes die cannabis met zich meebrengt, vaak kunstmatig verhoogd wat
schadelijk is voor de gezondheid, of de cannabis wordt versneden met giftige stoffen. De overheid zou dus bij een eventuele legalisering meer controle kunnen krijgen op het gebruik en de kwaliteit van de cannabis. Daarnaast kan ze ook zaken zoals de brandveiligheid, de werkveiligheid en de milieubescherming in de hand houden. Ten slotte zou er meer toezicht kunnen komen op het gebruik bij minderjarigen. Tevens wordt door academici het argument wel eens aangehaald dat het de economie een boost zou geven. Dit vooral door het innen van accijnzen.

NADEEL

Daartegenover is één van de nadelen dat een legalisering een toename van gebruik zou betekenen omdat cannabisgebruik als sociaal aanvaardbaar gezien zou worden. Terwijl het gebruik van cannabis toch het leven van gebruikers kan veranderen onder meer door zijn verslavende werking. Ook zou de criminaliteit er zeker niet door verminderen vermits er altijd wel een zwarte markt zal bestaan en cannabis met mindere kwaliteit nog steeds aan dumpingprijzen op straathoeken verkocht zou worden. Momenteel vormt de cannabisindustrie een zeer winstgevende zaak voor criminelen en het spreekt voor zich dat dit niet zomaar verdwijnt bij een legalisering van het product. Bovendien wordt er door kenners geargumenteerd dat softdrugs, in het bijzonder cannabis, onlosmakelijk verbonden zijn met harddrugs, harddrugsgebruikers beginnen meestal als cannabisgebruikers. 

Bij verdere vragen over drugs of als je problemen hebt met drugs (zoals cannabis)kan je terecht bij de druglijn:
www.druglijn.be

Bij BPolitix zijn we zeer geïnteresseerd in jouw mening over deze problematiek,
laat ons dan ook via Facebook of Twitter weten hoe jij hierover denkt.

Wil je dit artikel graag aanvullen? Dat kan! Stuur ons Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Deel dit artikel

Powered by CoalaWeb

BPolitix op Twitter

Meer artikels

De legalisering van cannabis

Sara Van Genechten 01.14.2014

Bij de naam Cannabis denken de meeste jongeren...

Internationale reeks: Centraal- en Oost-Afrika

Jorg Sierens 01.28.2014

Wat als je niet geboren was in België, maar in...

Internationale reeks: Thailand

Jorg Sierens 02.05.2014

Wat als je niet geboren was in België, maar in...

Internationale reeks: Zuid-Soedan

Jorg Sierens 02.02.2014

Wat als je niet geboren was in België, maar in...

Statuut Student-Ondernemer

Arnaud Hoornaert 04.11.2014

Je bent jong en je wil wat? Een bedrijfje runnen en...

Waarom stemmen?

Sara Van Genechten 01.23.2014

In tegenstelling tot de meeste andere landen van de...

BPolitix op Facebook!