Artikels

Wat als je niet geboren was in België, maar in een regio waarin oorlog politieke conflicten beslecht? In de komende reeks zoomt BPolitix in op een aantal internationale (burger)oorlogen. De eerste regio die wordt behandeld, is Centraal- en Oost-Afrika. Later wordt de problematiek in Zuid-Soedan gedetailleerder uitgewerkt.

De situatie zal aantonen dat onze politieke besluitvorming en participatie anders verloopt dan in het betrokken land. De Westerse democratie, aldus The Economist, gaat over compromissen sluiten. “We all order the same time (verkiezingen, nvdr.) and we get a collective drink thats has latte, caramel syrup and peppermint tea thrown in (verkiezingsuitslag, nvdr.). It suits nobody’s taste but if you are thirsty enough, you’ll drink it.” Maar democratie is echter een Europees begrip dat staten, internationale organisaties en ngo’s niet-Europese staten trachten op te dringen.

Maar dat de niet-Westerse politieke besluitvorming niet overeenkomt met de onze, betekent an sich niet dat deze ‘faalde’. Het Westerse drankje met diverse ingrediënten, wordt daar soms niet ‘gesmaakt’. Maar wat helaas zo wreed is dat wanneer de achterban het goedje niet slikt, het zich liever een ander resultaat bij elkaar bokst. Wat als je als jongere moest functioneren binnen deze context? Wat als je aan politiek moest doen door een wapen ter hand te nemen? Bpolitix zoomt in op enkele landen.

Je vernam ongetwijfeld al over het koloniale project van de eerste Belgische koningen. De huidige Democratische Republiek Congo (DRC) bepaalt af een toe nog steeds het Belgische buitenlands beleid. Op wereldvlak wordt ons land zelfs vaak gevraagd om een leidersrol op zich te nemen binnen de Centraal-Afrikaanse regio, hoewel België niet altijd even happig is om de aanhoudende brandjes te blijven blussen.

Nochtans treffen koloniale beslissingen een schuld bij de escalatie van de gewelddadige conflicten: Europese landen legden grenzen vast, waardoor kunstmatige Afrikaanse landen ontstonden. Bevolkingsgroepen werden uit elkaar gehaald. Sommigen werden onderdrukt, anderen werden bevoordeeld. Verdeel-en-heers werd het middel bij uitstek om de grip op de kersverse staten te behouden. Bestaande etnische verschillen werden hierdoor totaal. Nu de Europese Unie België verzoekt om troepen en hulp te sturen naar de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR), doet de EU eigenlijk een beroep op de historische verantwoordelijkheid van België binnen de regio. 

De Centraal-Afrikaanse Republiek is een spookstaat zonder feitelijke machtsuitoefening van de centrale regering. Het land wordt als het ware bestuurd door onderling strijdende groepen.

De bestaande diversiteit tussen volkeren werd door het kolonialisme versterkt, omdat Europese landen bepaalde bevolkingsgroepen probeerden te onderdrukken. Andere Afrikaanse groepen werden echter bevoordeeld binnen de koloniale politiek. Het kolonialisme heeft dus deze bestaande etnische diversiteit bij de Afrikaanse volkeren uitgespeeld om er zelf voordeel uit te halen. De bevoordeelde groepen werden onder meer opgenomen in het politieke apparaat. Zoiets noemt men eigenlijk een neopatrimoniale staat. Dat betekent dat er een patronagenetwerk ontstaat, waarbij vertegenwoordigers van maatschappelijke groepen zich profileren als een aanspreekpunt van de eigen achterban. In ruil voor loyaliteit, steunt hij/zij de aanhangers. Wanneer de financiële middelen opdrogen, verdwijnt ook de loyaliteit en scheuren groepen zich af. Deze spiraal herhaalt zich keer op keer.

Wat als jij binnen deze politieke context moest functioneren? In een wereld waarin verkiezingen als ‘onnatuurlijk’ en ‘buitenlands’ worden ervaren? Wat zou jij doen in een maatschappelijke cocktail van retorische machtspolitiek, etnische versplintering en toenemend charisma van je leiders? Zou je liever willen stemmen of opteren voor het bestaande format?

Zij hadden alvast weinig keuze...

 

Deel dit artikel

Powered by CoalaWeb

BPolitix op Twitter

Meer artikels

De legalisering van cannabis

Sara Van Genechten 01.14.2014

Bij de naam Cannabis denken de meeste jongeren...

Internationale reeks: Centraal- en Oost-Afrika

Jorg Sierens 01.28.2014

Wat als je niet geboren was in België, maar in...

Internationale reeks: Thailand

Jorg Sierens 02.05.2014

Wat als je niet geboren was in België, maar in...

Internationale reeks: Zuid-Soedan

Jorg Sierens 02.02.2014

Wat als je niet geboren was in België, maar in...

Statuut Student-Ondernemer

Arnaud Hoornaert 04.11.2014

Je bent jong en je wil wat? Een bedrijfje runnen en...

Waarom stemmen?

Sara Van Genechten 01.23.2014

In tegenstelling tot de meeste andere landen van de...

BPolitix op Facebook!