Artikels

Wat als je niet geboren was in België, maar in een regio waarin oorlog of protest politieke conflicten beslecht? In de komende reeks zoomt Bpolitix in op een aantal internationale (burger)oorlogen. De derde case die wordt behandeld, is Thailand.

De situatie zal- net zoals in de vorige cases - aantonen dat onze politieke besluitvorming en particpatie anders verloopt dan in het betrokken land. Maar democratie is echter een Europees begrip dat staten, internationale organisaties en ngo's niet-Europese staten trachten op te dringen.

Eerder leerde je al dat wanneer onwesterse politieke besluitvorming niet overeenkomt met de onze, dat niet betekent dat deze 'faalde'. Maar wat gebeurt er wanneer een groot deel van de bevolking weigert de organisatie van verkiezingen te aanvaarden? In Thailand is dat namelijk het geval.


Wat zou jij doen als stemmen niet aanvoelde als een volwaardige keuze? Wat als een Belgische of Vlaamse partij keer op keer de macht naar zich toe zou proberen trekken, ondanks de wil van een deel van het volk? Wat zou jij doen, mocht later keer op keer blijken dat er verkiezingsfraude werd gepleegd? Wat als je als jongere moest functioneren binnen deze context? Wat als je aan politiek moest doen door gewelddadig protest?

Vandaag is het in bepaalde regio's van Thailand erg onrustig omwille van politiek protest. Dat de regering op 2 februari parlementsverkiezingen wil houden, zint een groot deel van de bevolking niet. Tegenstanders van het huidige beleid blokkeren momenteel heel wat regeringsgebouwen, omdat ze willen dat premier Yingluck Shinawatra aftreedt. Waarom zou je dan niet stemmen, zodat je jouw premier electoraal kan afstraffen, hoor ik je denken? De Thai zien hun verkiezingen als een vergiftigd geschenk, omdat hun premier er als winnaar versterkt zou kunnen uitkomen.

Allereerst moet worden besproken waarom de Thaise bevolking zo kwaad is op hun vrouwelijke premier. Yingluck Shinawatra wordt door hen bestempeld als een marionet van oud-premier Thaksin Shinawatra. Die laatste was tot 2006 premier van het land, waarna het Thaise leger hem afzette na aanhoudende onrust over populisme en corruptie. Na zijn afzetting probeerde hij later via zijn bondgenoot Samak Sundajrev zijn stempel blijvend te drukken op de Thaise politiek. Dat was althans de uitleg van de oppositiepartijen.

 

Nieuwe partij

De kern van het Thaise protest kan je herleiden tot een wederkerige machtsdrang van Thaksin Shinawatra. Zijn partij Thai Rak Thai (TRT) werd jaren geleden verboden omwille van 'verkiezingsfraude'. De partij werd opgedoekt, maar de sympathie voor de partij bij een deel van het het volk bleef.

Daarom besloot de leden van het opgedoekte TRT een nieuwe partij te steunen, Phak Palang Prachachon (PPP). De TRT-achterban sloot zich dus aan bij de partij van Thaksin's vriend Sundajrev. Het is deze steun die de huidige oppositie bekritiseert, omdat in Sundajrev's beleid de onzichtbare hand van Thaksin Shinawatra werd gezien. Zelf woonde en woont Thaksin in ballingschap in het buitenland.

Maar later herhaalde de geschiedenis zich: het Thaise Hooggerechtshof legde ook PPP een verbod op. Toen gebeurde iets dat al eens eerder was gebeurd: de aahang van Thaksin zocht -opnieuw- steun bij een andere partij. Ze sloten zich aan bij de partij Pheu Thai. Deze politieke partij werd als het ware de reïncarnatie van TRT en PPP, waarbij Thaksin Shinawatra als banneling nogmaals probeerde de Thaise politiek te domineren, terwijl het leger hem jaren geleden al had afgezet. Tussen 2008 en 2011 maakte Pheu Thai deel uit van de oppositie.

 

Geen verkiezingen? 

Sinds 2011 is Pheu Thai een regeringspartij. Als eerste vrouwelijke premier van Thailand pleitte Yingluck Shinawatra voor nationale verzoening met de oppositie van het land. Maar deze vrouwelijke premier is de zus van de verbannen en gehate Thaksin Shinawatra en natuurlijk steigerde Thailand opnieuw op haar achterste poten De huidige oppositieprotesten verwijzen naar de link met de corrupte Thaksin en zijn voormalige TRT. Volgens de oppositie is de vrouwelijke premier een pion van haar oudere broer.


Yingluck en haar Pheu Thai proberen nu de kritiek van het volk en oppositie te counteren door nieuwe verkiezingen te organiseren, maar de oppositie ziet dit niet graag gebeuren. De 'te snelle' verkiezingen zouden ervoor zorgen dat de oppositiebeweging niet tijdig een volledige en succesvolle campagneprogramma kan opstellen. Een onvolledig en amateuristisch oppositiecampagne zou op deze manier enkel de huidige Shinawatra-regering versterken bij eventuele nieuwe verkiezingen.


De situatie in Thailand toont aan hoe verkiezingen soms gebruikt worden als negatieve machtsinsttrumenten. Desalniettemin kan je je afvragen of de oppositie wel gelijk heeft, want de huidige regering met Pheu Thai heeft een parlementaire meerderheid van de zetels. Waarom zou jij op 25 mei willen stemmen? Omdat politici het vragen of omdat jij het kàn? Debatteer gerust mee!

 

Deel dit artikel

Powered by CoalaWeb

BPolitix op Twitter

Meer artikels

De legalisering van cannabis

Sara Van Genechten 01.14.2014

Bij de naam Cannabis denken de meeste jongeren...

Internationale reeks: Centraal- en Oost-Afrika

Jorg Sierens 01.28.2014

Wat als je niet geboren was in België, maar in...

Internationale reeks: Thailand

Jorg Sierens 02.05.2014

Wat als je niet geboren was in België, maar in...

Internationale reeks: Zuid-Soedan

Jorg Sierens 02.02.2014

Wat als je niet geboren was in België, maar in...

Statuut Student-Ondernemer

Arnaud Hoornaert 04.11.2014

Je bent jong en je wil wat? Een bedrijfje runnen en...

Waarom stemmen?

Sara Van Genechten 01.23.2014

In tegenstelling tot de meeste andere landen van de...

BPolitix op Facebook!