Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief
 

Eerder deze week stelde meerderheidspartij openVLD voor om de wetgeving rond de minimumleeftijd voor seksuele activiteiten te veranderen. Dit onderwerp is een groot taboe en meteen staken overal felle reacties de kop op. Is dit nu wel degelijk zo'n goed idee of zal dit enkel voor problemen zorgen? 

Jong, maar niet onverstandig

Op dit moment hebben vele jongeren onder 16 jaar al seks gehad, dit is illegaal. ze kunnen hiervoor strafbaar gesteld worden. Het is nogal schandelijk dat wij als maatschappij onze jongeren kunnen bestraffen op het "uiten van liefde" en hun deze kansen zomaar afnemen, enkel en alleen omdat we denken dat ze te jong zijn. Maar waarom zouden ze te jong zijn? Tijden veranderen en we zien dat de leeftijd voor de 'eerste keer' daalt. Als dit onderwerp speelt onder hen moet dit een duidelijk teken zijn dat ze op een leeftijd komen waar seks hun leven zal beginnen beïnvloeden. Ze zijn geen kinderen meer en het is ook tijd om hen te behandelen als verstandige jonge mensen. Doordat het illegaal is hebben jongeren er enkel maar schrik van en durven ze er niet over praten. Door het legaliseren ervan zouden ze in hun directe omgeving opener kunnen praten met leeftijdsgenoten. Scholen moeten dan ook voldoende voorlichting geven waardoor seks over het algemeen veiliger zal verlopen. Als we ze deze morele kwesties kunnen bijbrengen vanaf het hun interesse wekt, zullen we veel misverstanden kunnen voorkomen. Als ze het toch al stiekem doen, kunnen we ze het beter legaal en op een goede manier laten doen.

Leeftijdsverschil

Een mindere kant aan het voorstel is wel dat het maximale leeftijdsverschil 5 jaar bedraagt. Hoewel dit voor volwassen mensen niet zo veel voorstelt is dit voor jongeren van 14 een wereld van verschil. Een veertienjarige zit nog maar even in de puberteit terwijl een 19-jarige hier al bijna uit is gegroeid. Er heersen verschillende mentaliteiten in deze groepen en dit zou voor heel wat problemen kunnen zorgen. Een leeftijdsverschil van maximum 3 jaar zou dus al meer dan genoeg zijn.

Over het muurtje heen: andere landen

Hoe weet ik zeker dat alles zo zal verlopen? In vele andere Europese landen, waaronder onze noorderburen, is seks legaal vanaf 14 jaar. Hier zien we geen problemen, integendeel. Jongeren voelen dat ze gepast behandeld worden en door voorlichting te krijgen over dingen die bij hen spelen is het minder taboe. Jongeren kunnen er gemakkelijk over praten en krijgen de morele lessen van seks mee nog voor ze aan alcohol en fuiven beginnen.
Seks is een complex onderwerp, maar jongeren die vanaf ze interesses hebben ook toepasselijk geschoold en behandeld worden, zullen een beter, veiliger en respectvoller leven leiden op seksueel vlak. Dit artikel werd geschreven door een van onze opiniemakers, de inhoud ervan is dan ook enkel toe te schrijven aan de auteur ervan
. Op deze manier tracht BPolitix een neutrale organisatie te blijven. Zelf interesse om jouw mening met de wereld te delen? Dat kan! Maak je account aan via deze link

 

Log in om zelf opinies te schrijven

Ben je een door BPolitix erkende opiniemaker? Log je in en stuur je opinie dan naar ons op!

BPolitix op Facebook!