Op 23 juni kunnen de Britten tijdens een referendum stemmen of ze lid blijven van de Europese unie of niet. Maar wat betekent dit? Hoe komt dit? En misschien wel de grootste vraag, wat zullen de gevolgen hier van zijn?

Normaal gezien duurt de ambtstermijn van een regering vijf jaar, dat is evenlang als de periode waarvoor het parlement is verkozen, maar wat als de regering valt? Hoe verloopt zo'n regeringsontslag en wat zijn de gevolgen nadien? In dit artikel zoeken we naar een volledig antwoord. 

Tags: federaal ,

Er zijn heel wat wetten. Maar hoe komen ze tot stand? Ze komen niet alleen vanuit onze regeringen, maar ook vanuit Europa. Vijf instellingen spelen daarbij een belangrijke rol. In dit artikel kom je te weten hoe een Europese wet werkelijkheid wordt. 

Ons land stuurt Marianne Thyssen als eurocommissaris naar de Europese Commissie, maar wat betekent dat? Welke rol speelt ze in de EU? Hoelang ben je eurocommissaris? We zoeken een antwoord op deze vragen. 

De overheid in België werkt op verschillende niveaus: je hebt provinciale, lokale, federale en regionale bevoegdheden. In dit artikel zoomen we in op de regionale bevoegdheden.

Als we het woord minister definiëren, komen we bij een persoon die deelneemt aan de regering van het land waarin hij woont en leiding geeft aan een ministerie. In dit artikel zoomen we in op de ministerposten van de federale regering. 

Na de verkiezingen zijn er winnaars en verliezers, maar moet er ook een regering gevormd worden, de Belgen staan er om bekend dat niet al te haastig te doen. Laten we alvast eens even kijken hoe dat federaal in z'n werk gaat: wat doet de koning, wat doen onze politici en hoelang duurt zoiets eigenlijk?

Lijsttrekker, lijstduwer, 2e plaats kamer, de voorzitter van dit, de leider van dat... Op het nieuws horen we heel wat functies aan bod komen, maar wat houden deze nu precies in?
Wie doet wat binnen een partij en hoe worden die jobs nu verdeeld? In dit artikel proberen we wat duidelijkheid te scheppen.

BPolitix interviewt Herman Van Rompuy

Naar aanleiding van de Moeder der Verkiezingen neemt BPolitix een reeks interviews af met prominente Vlaamse politici. Als voorzitter van de Europese Raad ("De president van Europa) kon hij op al onze actuele vragen antwoorden!

BPolitix interviewt Pascal Smet

Naar aanleiding van de Moeder der Verkiezingen neemt BPolitix een reeks interviews af met prominente Vlaamse politici. Als Vlaams minister van Onderwijs kon hij op al onze brandende vragen een antwoord bieden. 

In een wereld waarin internationale politiek voeren steeds belangrijker wordt, is het sluiten van verdragen van groot belang. Instellingen als de NAVO, Verenigde Naties of Wereldhandelsorganisatie zijn maar enkele voorbeelden van de toenemende globalisatie in de politiek. De organisatie die onze – Belgische – levens het meest bepaalt, is echter de Europese Unie.

Hoe zit België eigenlijk in elkaar? Wat is dat nu: Vlaanderen, Wallonië en dan nog Brussel? Na dit artikel weet je alles over jouw thuisland! 

Enkele maanden geleden stelde N-VA haar versie van België: Een confederale staat . Er kwam heel wat kritiek van zowel links als rechts. Voor de ene gaat het niet ver genoeg, voor de andere gaat het veel te ver. Maar wat betekent confederalisme eigenlijk? Wat zijn de reacties van de andere grote partijen? Hoe zien zij de toekomst van onze federale staat België ?

 

 Op 25 mei 2014 is het 'moeder aller verkiezingen', op die dag zullen alle Belgen boven de 18 jaar naar het stemhokje trekken om hun vertegenwoordigers te kiezen, zowel op Europees, federaal als gewestelijk niveau (Vlaanderen, Wallonië en Brussel). Eénmaal de stemmen zijn geteld en de zetels zijn toegekend, is de kous nog niet af, want dan is het tijd voor de regeringsvorming.

Subcategorieën

Deel dit artikel

Powered by CoalaWeb

BPolitix op Twitter

BPolitix op Facebook!