BPolitix interviewt Herman Van Rompuy

Naar aanleiding van de Moeder der Verkiezingen neemt BPolitix een reeks interviews af met prominente Vlaamse politici. Als voorzitter van de Europese Raad ("De president van Europa) kon hij op al onze actuele vragen antwoorden!

Op welk moment hebt u ambitie gekregen om in de politiek te gaan en waarom ?

Ik denk dat ik geboren ben in de politiek ! Ik organiseerde mijn eerste vergadering toen ik 16 was. Uit ambitie, ja maar ook uit passie voor het algemeen belang, de publieke zaak.

 

Waarom is het belangrijk dat jongeren op de hoogte zijn van politiek ?

Omdat als zij zich niet interesseren in de politiek, dan moeten ze weten dat, hoe dan ook, de politiek zich niet aan hen zal interesseren ! Beter een eigen inbreng te brengen.

 

Hoe kan men meer economisch evenwicht brengen tussen de deelstaten zonder het sociaal model onder zware druk te laten staan ?

De deelstaten zullen nu na de zesde staatshervorming bevoegdheden krijgen om hun eigen economieën beter te beheren en meer economische groei te scheppen. Dat gaat meer middelen geven voor de begroting, m.n. aan de sociale zekerheid.

 

Welke initiatieven zal Europa nemen om de vluchtelingenstroom op te vangen en/of te verkleinen ?

Wij moeten eerst de illegale immigratie bestrijden. Daarom moet men de grenzen te land en ter zeer beter bewaken. Maar de mensen in nood moeten wij helpen. We moeten een asielbeleid hebben dat een plaats geeft aan mensen die gevaar lopen in hun eigen land.

 

Welke oplossing heeft u momenteel in gedachten voor de situatie in Oekraïne en welke rol zou de Europese Unie daarin kunnen spelen ?

De EU wil een akkoord sluiten van politieke samenwerking en vrijhandel met Oekraïne. Dat aanbod blijft. De meerderheid van de Oekraïners willen dat ook.

 

Wat vindt u van de GAS boetes, beperkt dit de jeugdige vrijheid niet ?

Het gaat niet alleen om de jeugd, maar om allen die een a-sociaal gedrag zouden hebben. De vrijheid is niet absoluut maar ik spreek me niet uit over elke GAS-boete !

 

Gaat u na uw ambtstermijn nog verder met politiek of houd u het voor bekeken ? Of hebt u iets anders voor ogen in de toekomst ?

Ik zal geen verkozene meer zijn, maar in mijn houding als gewone burger (op pensioen na mijn 67ste !) zal ik me altijd blijven gedragen als een politicus, iemand met verantwoordelijkheid.

 

Deel dit artikel

Powered by CoalaWeb

BPolitix op Twitter

BPolitix op Facebook!