Stemmen lijkt evident, maar toch is het beter dat je vertrouwd bent met de manier waarop je lijsten invult. 

Moet jij stemmen met potlood en papier?

Om geldig te stemmen moet de kiezer met het rode potlood dat zich in het stemhokje bevindt de nodige bolletjes inkleuren.

Geldig stemmen doe je zo:

  • Bovenaan een lijst. Dat is dan een lijststem of kopstem. De kiezer geeft daarmee te kennen dat hij voor die lijst stemt en dat hij akkoord gaat met de volgorde van de kandidaten op die lijst. Een lijststem op twee verschillende lijsten uitbrengen, is ongeldig.
  • Bij de naam van één of meerdere kandidaten en/of plaatsvervangers van dezelfde lijst. Dat is een voorkeurstem of naamstem. Om geldig te stemmen moet men in elk geval binnen één lijst blijven.
  • Als je zowel een lijststem geeft als één of meerdere naamstemmen, dan tellen alleen de naamstemmen.

Ongeldig, blanco of met volmacht

Wie op zijn stembrief schrijft of er iets op aanbrengt, heeft zijn stem ongeldig gemaakt. Wie een niet-ingevulde stembrief in de urn stopt, stemt blanco. Met de computer kun je niet ongeldig stemmen, wel blanco. Een blanco stem is niet ongeldig, maar ze telt niet mee. Blanco en ongeldige stemmen tellen niet mee bij de zetelverdeling.

In België bestaat de opkomstplicht. Wie ziek is, in het buitenland verblijft op de dag van de verkiezingen of dan moet werken of studeren omwille van examens, kan bij volmacht stemmen. Dan stemt iemand anders in jouw plaats.

De informatie uit dit artikel komt van De Kracht van je Stem, de educatieve dienst van het Vlaams Parlement.

 

Deel dit artikel

Powered by CoalaWeb

BPolitix op Twitter

BPolitix op Facebook!