Ja, dat kan. Onze Grondwet garandeert (art 27) dat iedereen een vereniging mag oprichten. Laten we eens kijken hoe dat in zijn werk gaat! 

Zo een vereniging kan ook een politieke partij zijn. Je kunt dus een partij oprichten, leden werven en activiteiten organiseren, net zoals dat kan voor elke andere vereniging.

Als je met je partij ook wil meedoen aan verkiezingen, dan gelden een aantal regels:

  • Je moet een kandidatenlijst opstellen. Die lijst moet voldoen aan een aantal wettelijke voorwaarden. Zo moeten er bijvoorbeeld evenveel mannen als vrouwen (met een verschil van 1 bij een oneven aantal kandidaten) op de lijst staan. 
  • Je moet een ‘voordrachtsakte’ opstellen. Deze akte vermeldt het letterwoord van je partij. Dat letterwoord zal bovenaan de kandidatenlijst op de stembiljetten staan. Je vermeldt in de akte alle nodige gegevens over de kandidaten van je lijst (naam, voornamen, handtekening en nog een aantal gegevens) en de kandidaten verklaren zich uitdrukkelijk akkoord met hun voordracht. 
  • Je voordrachtsakte moet ondertekend worden door ofwel een bepaald aantal kiezers, ofwel door een aantal raadsleden (voor de gemeente- of provincieraadsverkiezingen) of parlementsleden. Het aantal kiezers dat zijn handtekening moet zetten, is afhankelijk van het aantal inwoners van de kieskring. Als je bijvoorbeeld wil meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen en je woont in een gemeente van meer dan 20.000 inwoners, dan moeten er minstens 100 gemeenteraadskiezers jouw voordracht tekenen, ofwel minstens twee gemeenteraadsleden.

Alle geldende regels vind je hier terug:

http://www.vlaamsparlement.be/vp/informatie/verkiezingen/voorwaarden_kandidaat.html

 

http://binnenland.vlaanderen.be/index.php?q=verkiezingen

 

http://verkiezingen.fgov.be/index.php?id=1740&L=1

Deel dit artikel

Powered by CoalaWeb

BPolitix op Twitter

BPolitix op Facebook!