Tags: vk2014 ,

Na de verkiezingen weten we hoe groot elke politieke partij geworden is. Eén partij haalt (bijna) nooit op haar eentje de meerderheid van de zetels, dus moet er samengewerkt worden.

Onderhandelen is de boodschap!

Het is de gewoonte dat de grootste partij begint met onderhandelen. De verschillende partijen zullen proberen om tot overeenstemming te komen over een regeerprogramma voor de volgende jaren. Partijen die tot een akkoord komen in die onderhandelingen, zullen samen gaan regeren. Ze zetten hun akkoord op papier. Dat is het regeerakkoord.

Op dit moment vormen CD&V, Sp.a en N-VA de meerderheid in Vlaanderen. Ze vormen samen de regering. De federale regering bestaat dan weer uit CD&V, sp.a, Open VLD, PS, MR en CDH.

De andere partijen zitten in de oppositie.

Hoe worden de ministers aangeduid?

Ministers worden door hun partij aangeduid en leggen dan de eed af in het parlement. Wij verkiezen dus geen ministers bij de verkiezingen. Elke minister is verantwoordelijk voor een aantal bevoegdheden. In de Vlaamse regering worden de taken verdeeld. Maar de ministers van de Vlaamse regering nemen wel samen de beslissingen.

De informatie uit dit artikel komt van De Kracht van je Stem, de educatieve dienst van het Vlaams Parlement.

Uit: jongerengids.be

 

Deel dit artikel

Powered by CoalaWeb

BPolitix op Twitter

BPolitix op Facebook!