In Vlaanderen zijn er tal van jeugdorganisaties die zich bezighouden met jongeren en politiek. We maakten hieronder een (voorlopig onvolledige) opsomming. 

Organisaties voor jongeren

De Ambrassade zet de jeugd, het jeugdwerk, jeugdinformatie en het jeugdbeleid op de kaart. Ze versterken de positie van kinderen en jongeren in de samenleving en hebben een positieve impact op hun levenskwaliteit. Om naar hun website te gaan, klik je hier

De Kracht van je Stem is de educatieve dienst van het Vlaams Parlement. Opvoeden tot democratisch burgerschap is hun doel. Om hun website te bezoeken, klik je hier.

De Vlaamse Scholierenkoepel of kortweg ‘VSK’ is een vereniging voor en door scholieren. VSK is de koepel van leerlingenraden in Vlaanderen en de stem van scholieren over onderwijs. Bovendien is het bestuur van de vereniging volledig in handen van scholieren. Klik hier om hun website te bezoeken. 

Het Model European Parliament wordt sinds 1989 in Noord-Brabant (Nederland) gespeeld. Vlaanderen sloot aan met 13 scholen van het middelbare onderwijs gelegen in verschillende Vlaamse provincies. Sinds 1994 worden ieder jaar Nederlandse scholen uitgenodigd om te participeren in parlementaire beraadslagingen. Door deze Vlaams - Nederlandse integratie krijgt de internationaliseringsgedachte binnen het middelbare onderwijs een extra dimensie. Klik hier om naar de website te gaan.

De Vlaamse Jeugdraad is de officiële adviesraad voor de Vlaamse Regering over alle domeinen die kinderen, jongeren en hun organisaties in Vlaanderen aanbelangen. Wij zorgen ervoor dat de stem van kinderen en jongeren tot bij beleidsmakers reikt en verdedigen de belangen van jeugdwerkorganisaties in Vlaanderen en Europa. Hun website bezoek je via deze link 

Jongerenpartijen (under construction)

COMAC

Jong Groen

Jong Socialisten

Jong CD&V

Jong Libertairen

Jong VLD

Jong N-VA

Vlaams Belang Jongeren

 

 

BPolitix op Twitter

BPolitix op Facebook!