Op 23 juni kunnen de Britten tijdens een referendum stemmen of ze lid blijven van de Europese unie of niet. Maar wat betekent dit? Hoe komt dit? En misschien wel de grootste vraag, wat zullen de gevolgen hier van zijn?


De Europese Unie heeft 28 lidstaten. Deze werken op politiek en economisch vlak samen. Al sinds 1973 is Verenigd Koninkrijk lid van de Europese unie. Maar ze is wel altijd een vreemde eend geweest tussen de andere. Zo betalen de Britten met pond en niet met euro. Rijden ze aan de andere kant van de weg en moeten ze niets afweten van de Schengen-zone. Ze houden van hun eigen regels en dit is dan ook hun probleem. Ze vinden dat door de regels van Europa hun ideeën belemmerd worden. Bijvoorbeeld: door de regels van de Europese Unie kunnen andere Europeanen makkelijk gaan werken in andere Europese landen, dus ook in het Verenigd Koninkrijk. Maar dat zien de Britten niet graag gebeuren. Ze willen niet dat de andere “hun” banen komen “inpikken”. Dit zijn wrong gevoelens die al jaren leven bij vele Britten. Tijdens de verkiezingscampagne van Cameron beloofde hij dat wanneer hij premier zou worden hij een referendum zou organiseren. Cameron is premier geworden en hield zich aan zijn belofte. Zelf is hij geen voorstander van de Brexit. Daarom is hij met de Europese unie gaan onderhandelen. Zo is er na vele besprekingen vele toegevingen gedaan aan het Verenigd Koninkrijk. Ze zouden de Europese regels mogen versoepelen en hun eigen regels meer mogen doorvoeren. Hierdoor hoopt Cameron dat men toch nee gaat stemmen voor een Brexit. Maar hij moet opboksen tegen de ex-burgemeester van Londen, Boris Johnson, die het boegbeeld is van het “Ja” kamp.


Gevolgen


Het is natuurlijk moeilijk om te voorspellen wat er precies gaat gebeuren. De EU kan in principe zonder het Verenigd koninkrijk verder maar we verliezen dan we een sterk politiek en economisch lid. Vele financiële experts voorspellen dat het financieel nadelig zou zijn voor Europa maar vooral voor de Britten. Ze zullen nieuwe handelscontracten moet bekomen met vele landen. Dit is veel moeilijker allen en zeker in deze situatie omdat de toekomst van het Verenigd Koninkrijk zo onvoorspelbaar is. Ze zullen zo voor een tijd ook de Europese handel moeten missen, die 500 miljoen consumenten telt. Ze zullen ook heel wat jobs verliezen doordat de financiële top stad Londen belangrijke banken zal zien vertrekken uit de stad. Daarnaast zal Schotland hoogst waarschijnlijk afscheuren van het Verenigd Koninkrijk om terug bij de EU aan te sluiten. De relatie met buurland Ierland zal minder verlopen en natuurlijk ook die met de Europese landen.

Het is fijn om te fantaseren over onafhankelijk Verenigd Koninkrijk, maar of het echt een goed idee is, is maar de vraag.

 geschreven door Laura Schurmans

 

Deel dit artikel

Powered by CoalaWeb

BPolitix op Twitter

BPolitix op Facebook!